
składniki:
450 g mąki
4 jaka
250 g cukru
250 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
150 ml oleju np. słonecznikowego
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub skórka otarta z cytryny
ok. 400 g owoców czarnej porzeczki (lub tyle aby pokryła wierzch ciasta)
wykonanie:
W garnku mieszamy kefir, olej, jajka oraz cukier. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt cytrynowy lub startą skórkę z cytryny i wszystko mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia), posypujemy czarna porzeczką a następnie kruszonką. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60-70 min.
składniki na kruszonkę:
40 g masła, schłodzonego
5 łyżek mąki
2-3 łyżki cukru
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tworząc grudki.
