sernik z brzoskwiniami i galaretką

2572

składniki na spód sernika:
180 g biszkoptów
80 g masła

wykonanie:
Biszkopty rozdrabniamy jak najdrobniej. Masło rozpuszczamy, wlewamy do rozdrobnionych biszkoptów i mieszamy. Gotowym „ciastem” wykładamy dno tortownicy (ok. 24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia).

składniki na masę serową:
750 g sera białego, 3x zmielonego
200 ml śmietany kremówki
200 g cukru
4 jajka
1 budyń waniliowy
2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub otarta skórka z cytryny

wykonanie:

Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w ok 170 st. C przez ok. 60 -70 min. Upieczony pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

składniki na wierzch:
2 galaretki brzoskwiniowe
800 ml gorącej wody
1 puszka brzoskwiń (bez dwóch połówek, bo zjedzone 😉 )

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Do zimnej galaretki dodajemy pokrojone brzoskwinie i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na wierzch sernika. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretką stężała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here