galaretkowiec

10320

składniki:
1 galaretka czerwona
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka żółta
1 galaretka zielona
1200 ml gorącej wody
200 ml śmietanki kremówki
400 ml mleka
80-100 g cukru
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody

wykonanie:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Mleko podgrzewamy i mieszamy ze śmietanką oraz cukrem do rozpuszczenia się cukru (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Foremkę/ keksówkę wykładamy folią spożywczą. Wlewamy pierwszą galaretkę i wstawiamy do lodówki, aby stężała. Następnie wlewamy ok. 200 ml białej galaretki, wstawiamy do lodówki, aby stężała. W ten sposób postępujemy, aż do wykorzystania wszystkich galaretek. Uzyskujemy 4 warstwy galaretki kolorowej i 3 warstwy galaretki śmietankowej.

1 KOMENTARZ

Skomentuj Ewa Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here