leśny mech z galaretką i bananami

3217

składniki na ciasto szpinakowe:
200 g świeżego szpinaku
300 g mąki
3 jaka
125 ml oleju
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Szpinak blendujemy z ok 60 ml oleju na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do puszystej masy jajecznej powoli wlewamy olej cały czas miksując. Następnie dodajemy papkę szpinakową i miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt cytrynowy i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st.C do tzw suchego patyczka, przez ok. 25-30 min. Gdy ciasto się wystudzi ścinamy wierzch i kruszymy.

składniki na warstwę galaretki z bananami:

2 galaretki cytrynowe
750 ml gorącej wody
ok. 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub z czarnej porzeczki
ok. 5 dużych bananów

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy zaczną tężeć kroimy banany na pół w poprzek, układamy je na cieście posmarowanym dżemem i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.

składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru lub do smaku

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gęsty krem. Gotowy krem wykładamy na galaretkę i posypujemy pokruszonym ciastem szpinakowym. Całość schładzamy najlepiej przez noc. Dowolnie dekorujemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here