ciasto jajko sadzone na leśnym mchu

3723

składniki na ciasto ze szpinakiem:
200 g świeżego szpinaku
300 g mąki
125 ml oleju
3 jajka
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Szpinak blendujemy z ok. 60 ml oleju na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wlewamy powoli pozostały olej cały czas miksując. Następnie dodajemy zblendowany szpinak oraz ekstrakt cytrynowy i miksujemy tylko do połączenia się z masą jajeczną. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 25-30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto się wystudzi ścinamy wierzchnią skórkę.

składniki ma masę z serków homogenizowanych:
600 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
200 ml śmietanki kremówki
2 galaretki brzoskwiniowe
400 ml gorącej wody
dodatkowo:
2 puszki brzoskwiń w syropie

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z serkiem homogenizowanym. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i mieszamy, gdyby masa była za rzadką wkładamy ją do lodówki i lekko tężejącą wylewamy na ciasto. Układamy połówki brzoskwiń i wstawiamy do lodówki aby masa stężała.

składniki na wierzchnią galaretkę:
2 galaretki przeźroczyste
600 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki aby galareta stężała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here