składniki na spód z herbatników:
160 g herbatników kakaowych
80 g masła, roztopionego
wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Gotowym „ciastem” wykładamy dno foremki (ok. 23-24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia), dociskamy dnem szklanki.
składniki na masę serową:
500 g sera białego, zmielonego
250 g serka typu mascarpone
200 g śmietanki kremówki 36%
200 g cukru
4 dojrzałe banany
3 łyżki soku z cytryny
15 g żelatyny
80 ml gorącej wody
wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Banany blendujemy z sokiem z cytryny na papkę. Ser biały, mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier oraz zblendowane banany miksujemy na gładką masę. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy ok. 2-3 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy, wlewamy do masy serowej i miksujemy. Całość przelewamy do foremki. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała (najlepiej na noc).
składniki na wierzch ciasta:
200 g śmietanki kremówki 36 %
1 łyża cukru pudru
plasterki banana
sok z ok. 1/2 cytryny
wykonanie:
Plasterki banana zalewamy sokiem z cytryny. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dowolnie dekorujemy nią wierzch sernika. Układamy plasterki banana.