składniki na spód z herbatników:
160 g herbatników
60 g masła, roztopionego
wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej, dodajemy roztopione masło i mieszamy aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Gotowym ciastem wykładamy dno foremki/tortownicy (ok. 22 -24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Dociskamy dnem szklani.
składniki na masę serową:
750 g sera białego, półtłustego, 3x zmielonego
200 ml śmietanki kremówki 30%
3 jajka
180 – 200 g cukru
1 budyń waniliowy
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do foremki ze wcześniej przygotowanym spodem ciasteczkowym. Uderzamy kilka razy foremką o blat aby „odpowietrzyć” sernik. Na wierzchu układamy (delikatnie wciskamy w masę serową) pokrojony rabarbar. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok .70 min.
składniki na wierzch:
ok. 300-400 g rabarbaru
3-4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Tak przygotowany wykładamy na masę serową.