składniki:
130 g mąki
100 g czekolady deserowej
60 g migdałów
80 g płatków owsianych
100 g cukru
1 jajko
130 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szczypta soli
wykonanie:
Czekoladę i migdały rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Płatki owsiane mielimy. Masło miksujemy z cukrem i jajkiem. Do zmiksowanego masła dodajemy zmielone płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy rozdrobnione czekoladę oraz migdały i mieszamy. Odrywamy kawałeczki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3cm, lekko spłaszczamy. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok 12 – 15 min. Upieczone ciastka odstawiamy do wystudzenia. Wyciągnięte z piekarnika są miękka gdy się wystudzą stają się chrupiące.