ciasto Shrek bez pieczenia z bananami

5741

składniki na zieloną masę z soków i budyniu:
900 ml zielonego soku/napoju
3 budynie waniliowe
dodatkowo:
okrągłe biszkopty na spód ciasta
delicje ok. 24 szt.

wykonanie:
Biszkopty układamy na dnie foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia).
700 ml soku zagotowujemy a w pozostałym dokładnie mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy odstawiamy od przestudzenia. Na przestudzonej masie układamy delicje, biszkoptem do masy (masa powinna być letnia aby delicje się przykleiły ale nie za gorąca).

składniki na masę śmietankową:
600 ml śmietanki kremówki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
2 zielone galaretki
250 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki powoli wlewamy galaretkę cały czas miksując na jednolitą masę. Gotową piankę wykładamy na delicje.

składniki na wierzch ciasta:
2-3 banany
2 galaretki zielone
800 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie lekko tężeć kroimy banany w cienkie plasterki, które układamy na śmietankowej piance. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki aby galaretką stężała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here