ciasto W-Z prosto z PRL-u z serkiem homogenizowanym

14662

składniki na ciasto:
160 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
200 g masła w temperaturze pokojowej
200 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g kakao

wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem (stopniowo dodając) na puszystą masę (miksujemy ok. 10 min.). Do puszystej masy stopniowo dodajemy jajka. Następnie dodajemy w 2-3 turach przesiane składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno a boki natłuszczone i obsypane bułką tartą). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie przecinamy na dwa blaty.

składniki na krem z serków homogenizowanych:
750 g serka homogenizowanego, naturalnego
250 ml śmietanki kremówki 30 %
20 g żelatyny
ok. 60 ml gorącej wody
7 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku

wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Serek homogenizowany mieszamy z cukrem. Śmietankę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru, dodajemy letnią żelatynę, mieszamy i od razu dodajemy do serka homogenizowanego i miksujemy, opcjonalnie dodatkowo dodajemy cukier puder do smaku.

dodatkowo:
powidło śliwkowe
polewa czekoladowa
bita śmietana

Gotowym kremem przekładamy ciasta. wierzch smarujemy powidłem śliwkowy, polewamy polewą czekoladową i dekorujemy bitą śmietaną.

składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
2 kopiate łyżki kakao
5 łyżek wody
3 łyżki cukru

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, podgrzewamy i mieszamy, aż polewa zacznie lekko gęstnieć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here