ciasto ufo bez pieczenia

6016

składniki na masę z zielonych soków:
1000 ml zielonego soku/napoju
3 budynie waniliowe
dodatkowo:
podłużne biszkopty na spód ciasta
1 duże opakowanie delicji (ok. 24 sztuki)

wykonanie:
Biszkopty układamy na dnie foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia).
700 ml soku zagotowujemy a w pozostałym dokładnie mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy odstawiamy od przestudzenia. Na przestudzonej masie układamy delicje, biszkoptem do masy (masa powinna być letnia aby delicje się przykleiły ale nie za gorąca).

składniki na masę budyniową z galaretką:
500 ml wody
4 żółtka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
1 galaretka zielona
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml wody zagotowujemy z cukrem. W pozostałej wodzie dokładnie mieszamy żółtka oraz budyń i wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Zestawiamy z ognia. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż galaretka połączy się z masą. Przykrywamy masę folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo masę i miksujemy na gładki krem. Gotowy krem wykładamy na delicje.

składniki na wierzch ciasta:
2 zielone galaretki
750 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą wylewamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here