składniki:
1000 g mąki pszennej (typ 650)
100 g świeżych drożdży
80 g ziaren słonecznika
90 g siemienia lnianego
50 g pestek dyni
60 g płatków owsianych
1 i 1/2 łyżki soli
2 łyżki cukru (daje 1 łyżkę)
4 łyżki oleju np. słonecznikowego
1000 ml letniej wody
wykonanie:
Mąkę mieszamy z ziarnami słonecznika, pestkami dyni, siemieniem lnianym, płatkami owsianymi (siemię lniane oraz płatki owsiane zmieliłam) oraz solą. W osobnym naczyniu drożdże mieszamy z wodą oraz cukrem. Do suchych składników dodajemy wymieszane drożdże oraz olej i mieszamy rózgą kuchenną albo łyżką (konsystencja ciasta będzie luźna). Gotowe ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych foremek (keksówek, ok. 12×30 cm) i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 75 min. Upieczony chleb studzimy na kratce. Aby skórka była błyszcząca, wierzch gorącego chleba delikatnie smaruję masłem.
inspiracja z przepisu P. Teresy 🙂