karpatka na groszku ptysiowym – ciasto bez pieczenia

7339

składniki:
ok. 200 g groszku ptysiowego
750 ml mleka
4 żółtka
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 – 150 g cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatury pokojowej). Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy budyń i miksujemy na gładki krem. Na dnie foremki (ok.22×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia) układamy jedną warstwę groszka ptysiowego. Na groszek wykładamy równomiernie krem a na wierzchu kremu układamy groszek ptysiowy. Całość schładzamy przez noc aby groszek zmiękł. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here