ciasto Balladyna bez pieczenia

3736

składniki na masę z serków homogenizowanych:
600 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym
500 ml śmietanki kremówki 30%
60 g cukru pudru
15 g żelatyny
80 ml gorącej wody

wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, przekładamy do serków homogenizowanych i mieszamy. 2-3 łyżki masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, dokładnie mieszamy i wlewamy do masy. Całość mieszamy.

dodatkowo:
ok. 40 szt. herbatników jasnych
ok. 40 szt. herbatników ciemnych
1 puszka masy kajmakowej

wykonanie:
Na dnie foremki (ok.22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) układamy warstwę herbatników kakaowych. Na herbatniki wykładamy 1/2 cz. masy z serków. Układamy warstwę herbatników jasnych, na których rozsmarowujemy masę kajmakową i układamy warstwę ponownie herbatników jasnych. Następnie wykładamy pozostały krem z serków i układamy herbatniki kakaowe. Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki z owocami.

składniki na warstwę z galaretką:
2 galaretki malinowe
750 ml gorącej wody
450 g malin

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć dodajemy do niej maliny, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here