składniki na spód z herbatników:
160 g herbatników
60 g masła
wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Masło rozpuszczamy, wlewamy do rozdrobnionych herbatników i mieszamy, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy ok. 23 cm średnicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy np. dnem szklanki.
składniki na masę serową:
750 g sera białego, półtłustego, 3x zmielonego
1 budyń waniliowy
200 ml śmietany *
3 jajka
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z cytrynowego
ok. 350 g malin
wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz malin przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Uderzamy dwa trzy razy naczyniem o blat aby odpowietrzyć masę serową. Przekładamy do tortownicy ze spodem herbatnikowym. Na wierzchu układamy maliny, delikatnie wciskając w masę serową. Pieczemy w ok. 170 st. przez ok. 70-80 min.
* śmietany 18% lub 30%, jeśli chcemy aby sernik miał konsystencję bardziej kremową to dodajemy śmietankę 30%. Natomiast jeśli chcemy uzyskać konsystencję tradycyjnego sernika dodajemy śmietanę 18%.