rogaliki Agi – ciasto rośnie w lodówce

30594

składniki:
1000 g mąki
375 ml mleka
2 jajka
1 żółtko
100-125 g cukru
100 g drożdży
200 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
2 łyżeczki cukru z wanilią
dowolne nadzienie:
powidło śliwkowe, gęsty dżem wiśniowy najlepiej domowy, masa makowa, krem czekoladowy, marmolada…

wykonanie:
W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z letnim mlekiem, cukrem oraz 200 g mąki i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Forujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 60 min. Następnie ciasto dzielimy na 6 części, z których formujemy kule. Każdą kulę rozwałkowujemy na kształt okrągłego placki i tniemy na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie (na węższym boku) nakładamy 1/2 łyżeczki nadzienia lub więcej i zwijamy formując rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcia. Rogalika smarujemy białkiem wymieszanym z dwiema łyżkami mleka. Pieczemy w ok. 180-190 st. C, aż będą złociste, przez ok. 20-25 min. Upieczone rogaliki polewamy lukrem.

składniki na lukier:
ok. 70 g cukru pudru
3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny

wykonanie:

Cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą lub sokiem z cytryny. Jeśli chcemy a cukier lukier był rzadszy to dodajemy więcej wody lub soku z cytryny, natomiast jeśli chcemy aby był gęściejszy dodajemy więcej cukru pudru.

/inspiracja z przepisu Agnieszki Pernal/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here