składniki:
500 g mąki
90-100 g cukru
20 g drożdży
1 jajko
220 ml mleka, letniego
80 g masła roztopionego
1 szczypta soli
dodatkowo:
1 jajko do posmarowania jagodzianek
Pooglądaj film jak wykonać jagodzianki:
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z ok. 20 g cukru, letnim mlekiem oraz ok. 50 g mąki i odstawiamy na ok. 10-15 min. Do zaczynu dodajemy pozostały cukier, rozmieszane jajko, mąkę oraz sól i zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy, aż ciasto bez problemu będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 60 min.). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z których formujemy kulki a następnie rozpłaszczamy. Na środek nakładamy jagody, zlepiamy brzegi ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia na 10-15 min. Następnie smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy w ok. 180 st. C aż będą rumiane, przez ok. 20 min. (czasem może się zdarzyć, że z bułeczek wypłynie trochę soku, nie przejmujemy się tym 😉 )Upieczone studzimy, możemy ułożyć na kratce. Opcjonalnie lukrujemy.
składniki na nadzienie:
ok. 300 g jagód leśnych
3 łyżki cukru
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Do jagód dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy
Lukier robię na oko: ok. 1 szkl cukru pudru mieszam z 2-3 łyżkami wody.
Tak smaczne jagodzianki mogę jeść zawsze:) Bardzo dobry przepis, wychodzą i smakują dokładnie tak, jak powinny smakować prawdziwe jagodzianki, a nie jak te pseudojagodzianki ze sklepów:P