składniki na spód sernika:
150 g herbatników
80 g masła, roztopionego
1 łyżka kakao
wykonanie:
Herbatniki kruszymy jak najdrobniej. Do rozkruszonych herbatników dodajemy kakao oraz roztopione masło i mieszamy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wykładamy dno foremki (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia).
składniki ma masę serową:
750 g sera białego, półtłustego, zmielonego 3x
50 ml śmietanki 30 %
220 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
250 g jagód leśnych lub borówek, zblendowanych
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do foremki. Pieczemy w ok. 160 st. C przez ok. 70 min. Następnie sernik wyjmujemy z piekarnika. Na wierzch wykładamy krem śmietanowy i zapiekamy przez ok. 10 min. Upieczony sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie schładzamy w lodówce. Podajemy schłodzony.
składniki na krem śmietanowy:
250-300 ml gęstej śmietany 18%
2-2 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
wykonanie:
Wszystkie składniki krótko ze sobą miksujemy.
inspiracja z mojewypieki.com