jagodowa chmurka

2064

składniki na ciasto kruche:
150 g mąki
30 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
3 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na wymiar foremki (ok.22 x32 cm). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-20 min w 180 st. C.

składniki na galaretkę z jagodami:
3 galaretki jagodowe
800 ml gorącej wody
400-500 g jagód leśnych lub borówek

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do lekko tężejącej galaretki dodajemy owoce, mieszamy i wykładamy na upieczony kruchy spód umieszczony w foremce. Wstawiamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.

składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 30 %
250 serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
nasionka z 1/2 laski wanilii

wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i miksujemy na gładki krem. Gotowy wykładamy na stężałą galaretkę z jagodami.

składniki na bezę:
3 białka
150 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder cały czas ubijając, aż białka będą lśniące. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy do foremki (ok22x32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia) Pieczemy w ok. 140 st. C przez ok. 60 min. Upieczoną bezą studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Bezę warto upiec na początku przygotowywania ciasto lub dzień wcześniej. Gotową bezę układamy na kremie śmietankowym. Całość schładzamy w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here