sernik z konfiturą jagodową

3137

składniki na spód z herbatników:
150 g herbatników
80 g masła

wykonanie:
Herbatniki rozkruszamy/mielimy jak najdrobniej. Masło roztapiamy, dodajemy do herbatników i mieszamy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wykładamy dno foremki (ok. 22×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia).

składniki na konfiturę jagodową:
300 g jagód leśnych
1 i 1/2 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
1 kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Jagody umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i gotujemy. Gdy jagody puszczą sok gotujemy przez chwilkę. Trochę soku z jagód wlewamy do mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i wlewamy do konfitury. Mieszamy i gotujemy, aż trochę zgęstnieje. Gotową konfiturę wykładamy na herbatnikowy spód. Na czas przygotowania masy serowej foremkę wkładamy do lodówki.

składniki na masę serową:
1000 g sera półtłustego (3x mielimy)
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
220 g cukru
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Przekładamy na konfiturę jagodową. Pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 60 min. Na spodzie piekarnika umieszczamy foremkę z wodą. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

Wystudzony sernik możemy polać lukrem lub polewą z białej czekolady. Ja polałam polewą: 90 g białej czekolady połączyłam z 50 ml śmietanki kremówki 30%.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here