składniki na spód:
150 g herbatników
80 g masła, roztopionego
wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania struktury mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia), wyrównujemy dociskając. Na czas przygotowania kruszonki i masy serowej wkładamy tortownicę do lodówki.
składniki na kruszonkę:
25 g masła
25 g cukru
35 g mąki krupczatki
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki. Palcami rozcieramy tworząc kruszonkę.
składniki na masę serową:
750 g sera białego, 3x zmielonego
3 jajka
150 g śmietanki kremówki 30%
40 g budyniu waniliowego
180 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
Pooglądaj film jak wykonać sernik z borówkami i kruszonką: