
składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki
220 ml mleka, letniego
30 g drożdży
100 g cukru
2 żółtka
1 jajko
70 g masła, roztopionego
1 szczypta soli
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z mlekiem, cukrem oraz 100 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego rozczynu dodajemy żółta, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiały ciasto. Podczas wyrabianie dodajemy masło. Ja ciasto wyrabiam w misce. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych część. Formujemy kulki, które następnie spłaszczamy. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej robimy wgłębienie, przy pomocy np. szklanki. Do każdego wgłębiania nakładamy budyń. Brzegi drożdżówek smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy w ok. 180 st. C, aż będą rumiane (przez ok. 20-25 min.). Upieczone drożdżówki studzimy na kratce.
składniki na budyń:
1 budyń waniliowy (40g)
400 ml mleka
30 g cukru
wykonanie:
200 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z proszkiem budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
składniki na kruszonkę:
40 g mąki
25 g cukru
25 g masła
wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiając palcami.

