drożdżówki z budyniem i malinami

872
[Głosów: 5   Average: 5/5]

składniki na ciasto drożdżowe:
450 g mąki
180 ml mleka, letniego
25 g drożdży
100 g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 jajka
50 g masła

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy aby rozczyn podrósł. Jajka mieszamy z pozostałym cukrem oraz cukrem z wanilią. Wymieszane jajka, podrośnięty rozczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 60 min.). W między czasie gotujemy budyń.

składniki na nadzienie budyniowe:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru
dodatkowo:
2 garstki malin

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsta masa. Zestawiamy z ognia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i chwilkę zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt ok. 30×50 cm. Na cieście rozkładamy budyń i posypujemy malinami. Zwijamy z rulon (dłuższy bok). Tniemy na ok. 3 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na ok. 10-15 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 15 min w 180 st. C.

(Visited 674 times)

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here