malinowa Calineczka

13983

składniki na biszkopt:
75 g mąki orkiszowej lub pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
160 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do formy (ok. 22/32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy ok. 30 min w 170 st. C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Z wystudzonego biszkoptu ściągamy skórkę.

składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki
125 g serka mascarpone
1 galaretka malinowa
180 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Mascarpone miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę a następnie miksujemy z mascarpone. Do zimnej galaretki dodajemy 2-3 łyżki bitej śmietany, mieszamy i przekładamy do pozostałej ubitej śmietany. Miksujemy do połączenia się. Wykładamy na biszkopt. Na wierzchu układamy maliny, delikatnie je wciskając. Ciasto wstawiamy do lodówki aby masa stężała.


składniki na wierzch ciasta:
2 galaretki malinowe
800 ml wody gorącej
maliny

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here