galaretkowiec z malinami bez pieczenia

2911

składniki na spód deseru:
250 g herbatników
120 – 140 g masła, roztopionego
2 łyżki kakao

wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy np. miksując w kielichu blendera. Następnie dodajemy kakao oraz masło i mieszamy, aż „ciasto” będzie miała konsystencję mokrego piasku. Gotowym „ciastem” wykładamy dno tortownicy (ok. 22cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia oraz dodatkowo folią spożywczą) i dociskamy np. dnem szklanki.

składniki na część galaretkową:
1 galaretka czerwona (np. malinowa) + 250 ml gorącej wody
1 galaretka zielona (np. agrestowa) + 250 ml gorącej wody
1 galaretka pomarańczowa (np. brzoskwiniowa) + 250 ml gorącej wody
250 g mleka skondensowanego, może być słodzone
375 ml gorącej wody
3 łyżeczki żelatyny

wykonanie:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy a następnie wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężały. Stężałe kroimy w kostkę.
Żelatynę rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody. Wlewamy do pozostałej wody a następnie do mleka skondensowanego, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego mleka z z żelatyną dodajemy pokrojone galaretki mieszamy i na chwilkę wstawiamy do lodówki, gdy mleko zacznie trochę tężeć od razu całość przekładamy na wcześniej przygotowany spód. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki aby masa stężała.

składniki na wierzch deseru:
200 g malin
1 galaretka malinowa
375 ml ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Maliny układamy na wierzchu stężałej masy i zlewamy lekko tężejącą galaretką malinową. Całość wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc) aby galaretką stężała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here