bajaderkowe Szyszki z płatków czekoladowych

2870

składniki na ciasto bajaderkowe:
300 g dowolnego ciasta bez kremu (czerstwego lub takiego co nam nie wyszło 😉 )
100 g herbatników
50-80 g cukru
60 ml mleka
20 g kakao
50 g masła
160-200 g powidła śliwkowego
ok. 50 g rodzynek lub żurawiny + ok. 40 ml likieru amaretto
opcjonalnie:
50-100 g posiekanych orzechów włoskich lub dowolnych bakalii
2 łyżki kremu czekoladowo orzechowego (smarowidła do chleba)
olejek migdałowy lub rumowy do smaku
dodatkowo:
czekoladowe płatki śniadaniowe w kształcie muszelek

wykonanie:
Rodzynki lub żurawinę siekamy na drobne kawałki, zalewamy likierem amaretto i odstawiamy. Ciasto i herbatniki kruszymy jak najdrobniej. Do osobnego naczynia wkładamy masło, cukier, kakao oraz mleko. Mieszamy i podgrzewamy, aż składniki się połączą. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia a następnie wlewamy do pokruszonego ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Gdyby masa wyszła za rzadka dodajemy więcej pokruszonego ciasta lub herbatniki a gdy będzie za twarda dodajemy więcej powidła śliwkowego. Gotową masę schładzamy w lodówce. Schłodzoną dzielimy na ok. 20-25 części (lub więcej mniejszych), z których formujemy stożki. Do każdego stożka wbijamy czekoladowe płatki, zaczynamy wbijać od dołu (w koło stożka) do góry. Gotowe schładzamy w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here