ciasto snikers bez pieczenia

2963

składniki:
ok. 60 szt. herbatników kakaowych
750 ml mleka
60 g cukru
4 żółtka
60 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
200 g masła w temperaturze pokojowej
1 puszka gotowej masy kajmakowej
150 g masła orzechowego

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkami, mąką pszenną oraz mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatury pokojowej). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. Gotowy krem dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy połowę masy kajmakowej i miksujemy. Do drugiej części kremu budyniowego dodajemy masło orzechowe i miksujemy.

składniki na polewę:
50 g masła
1 kopiata łyżka kakao
2 łyżki cukru
2 i 1/2 łyżki wody
dodatkowo:
ok. 150 g posiekanych orzechów ziemnych

wykonanie:

Wszystkie składniki przekładamy do rondela i gotujemy cały czas mieszając, aż polewa troszkę zgęstnieje. Przestudzoną polewą polewamy ciasto.

złożenie ciasta:
Foremkę ok. 22×32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwowo:
herbatniki – krem z masą kajmakową – herbatniki – krem z masłem orzechowym – herbatniki – pozostała część masy kajmakowej – posiekane orzechy ziemne – polewa czekoladowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here