szampańska chmurka

2298

składniki na biszkopt:
60 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min.

składniki na galaretkę z szampana:

750 ml szampana / wina musującego
20 g żelatyny
50 ml gorącej wody
2 łyżki cukru lub do smaku

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. 100 ml szampana zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną galaretkę i mieszamy. Następnie wlewamy do pozostałego szampana i mieszamy. Całość wstawiamy do lodówki, od czasu do czasu mieszamy, gdy zacznie delikatnie tężeć wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.

składniki na bezę:
3 białka
150 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier, miksujemy, aż cukier się rozpuści. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotowe przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 140 st. C przez ok. 60-70 min. Upieczoną bezę pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka typu mascarpone
3 łyżki cukru pudru lub do smaku

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gęsty krem.

złożenie ciasta:
biszkopt – galaretka z szampana – krem śmietankowy – beza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here