rolada leśny mech

1930

składniki na ciasto szpinakowe:
150 g mąki
200 g świeżego szpinaku
120 g cukru
3 jajka
125 ml oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Szpinak blendujemy z 60 ml oleju. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do puszystej masy jajecznej wlewamy powoli pozostały olej cały czas miksując. Następnie dodajemy zmiksowany szpinak oraz ekstrakt cytrynowy i miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na największą foremkę (wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 20 -25 min. Upieczone ciasto odwracamy spodem do góry, usuwamy papier. Ciasto przykrywamy ściereczką i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto rozwijamy, odcinamy ok. 2-3 cm ciasta i kruszymy.

składniki na krem śmietankowy z mascarpone i z galaretką:
250 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
ok. 200 g galaretki w czekoladzie

wykonanie:
Śmietankę, mascarpone oraz cukier puder ubijamy na sztywny krem. Galaretkę kroimy w drobną kosteczkę lub pozostawiamy w całości.
Gotowym kremem smarujemy ciasto. Posypujemy pokrojoną galaretką lub układamy jedna obok drugiej przy krawędzi od której zaczynamy zwijać. Zwijamy roladę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce.

dodatkowo:
ok. 100 ml śmietanki kremówki 30%
ok. 100 g serka mascarpone
1-2 łyżeczki cukru pudru
pestki granata

wykonanie:
Śmietankę miksujemy z mascarpone oraz cukrem pudrem na gęsty krem. Przekładamy do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy krem na roladę. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i pestkami granata.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here