piernik ekspresowy bez miksera

2824

składniki:
400 g mąki
200 g cukru
250 ml mleka
180 ml oleju np. słonecznikowego
2 jajka
20 g przyprawy do piernika
20 g kakao
25 g miodu płynnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej

wykonanie:
Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, kakaem oraz sodą. W osobnym naczyniu mieszamy mleko, olej, jajka, cukier oraz miód. Dodajemy suche składniki i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki (keksówki ok. 30 cm dł. lub trochę dłuższą, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i opcjonalnie posypujemy posiekanymi orzechami. Dodatkowo możemy przekroić i przełożyć powidłem śliwkowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here