ciasto cappuccino z malinami bez pieczenia

2156

składniki na masę budyniową cappuccino:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
20 g mąki ziemniaczanej
30 g kawy rozpuszczalnej cappuccino
70 g cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka z cukrem. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy z proszkiem cappuccino i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy na gładki krem.

dodatkowo:
ok. 260 g okrągłych biszkoptów
2 galaretki malinowe
750 ml gorącej wody
ok. 450 g malin
ok. 300 ml naparu z kawy

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki wsypujemy maliny (wstawiamy do lodówki, aby szybciej zaczęła lekko tężeć). Na dnie foremki (ok. 22×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia) układamy warstwę biszkoptów na, które wykładamy ok. 2/3 części masy. Następnie układamy warstwę biszkoptów moczonych w naparze kawy i rozsmarowujemy pozostałą część masy. Na wierzch wykładamy lekko tężejącą galaretkę z malinami. Całość wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała (najlepiej na noc).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here