składniki:
150 g makarony drobnego np. w kształcie ryżu
4 jajka
100 g sera żółtego
150 g szynki
6 ogórków konserwowych
1 czerwona papryka
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
wykonanie:
Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Ugotowany przelewamy zimną wodą aby szybciej się wystudził. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach (odkładamy ok. garstkę białek na wierzch sałatki) a żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser żółty również ścieramy na grubych oczkach. Szynkę, ogórki oraz paprykę kroimy w kostkę.
Na dnie salaterki/miski układamy warstwowo: 1/2 część makaronu, oprószamy solą oraz pieprzem i smarujemy ok. 2 łyżkami majonezu – szynka – ser żółty – 1/2 część ogórków – pozostały makaron, który delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem i smarujemy pozostałym majonezem – papryka – pozostałe ogórki – białka jajek, które oprószamy solą oraz pieprzem – żółtka – pozostałe białka. Całość schładzamy w lodówce 2-3 godz.