Stefanka bez pieczenia

3180

składniki:
ok. 60 szt herbatników kakaowych
500 ml mleka
120 g cukru
100 g kaszy manny
200 g masła w temperaturze pokojowej
powidło śliwkowe

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały cas mieszając, aż zgęstnieje. Ugotowany grysik zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatury pokojowej). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo masę grysikową i miksujemy, aż składniki się połączą.
Na dnie foremki (ok. 22×25 cm wyłożoną papierem do pieczenia) układamy warstwę herbatników, które smarujemy powidłem śliwkowym i wykładamy 1/3 częścią kremu. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, smarujemy warstwą kremu, układamy trzecią warstwę herbatników i smarujemy pozostałym kremem oraz powidłem śliwkowym i układamy ostatnią warstwę herbatników. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.

składniki na polewę czekoladową:
50 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki wody

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka. Wstawiamy na ogień i gotujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Chwilkę gotujemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here