składniki na ciasto drożdżowe:
250 g mąki
125 ml mleka, letniego
15 g drożdży
50 g cukru
1 żółtko
40 g masła, roztopionego
1 szczypta soli
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem oraz 3 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. W większej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy podrośnięte drożdże, żółtko, cukier i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 50 min.).
składniki na nadzienie:
2 jabłka
40 g masła
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Masło roztapiamy z cukrem i cynamonem. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt ok. 40×30 cm. Rozsmarowujemy masło cynamonowe a następnie równomiernie wykładamy starte jabłka, Zwijamy ciasto w roladę a następnie tniemy na ok. 3,5 cm kawałki (wyszło mi ok. 12 szt.). Wkładamy je do natłuszczonych i oprószonych mąką foremek na muffinki, przecięciem do góry. Pozostawiamy na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem. Pieczemy w ok. 180 st. C, aż będą złociste. Przed podaniem możemy polać lukrem.
inspiracja z przepisu Smakołyki Bereniki