ciasto jesienne jabłuszko

1735
[Głosów: 5   Average: 5/5]

składniki na ciasto ucierane
200 g mąki
180 g cukru pudru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
150 g margaryny
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem oraz żółtkami na puszystą jasną masę. Białka ubijamy na sztywno. Do puszystej masy dodajmy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny, miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, miara dna; wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok.170-180 st. C przez ok. 30-35 min. Z wystudzonego ciasta (wierzchu) ściągamy „skórkę”.

składniki na masę jabłkową:
1000 g jabłek, obranych
90 g kaszy manny
1 łyżka masła
150 g cukru + 125 ml wody
1 galaretka pomarańczowa + 125 ml gorącej wody

wykonanie:
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wodę zagotowujemy z cukrem, gdy zrobi się syrop dodajemy starte jabłka i smażymy. Do wysmażonych jabłek dodajemy kaszę mannę, masło i smażymy przez chwilę, cały czas mieszając, aż kasza napęcznieje. Zestawiamy z ognia i dodajemy rozpuszczoną galaretkę, mieszamy. Gorącą masę wykładamy równomiernie na upieczone ciasto i odstawimy do wystudzenia.

składniki na masę maślano śmietanową:
200 g masła, w temperaturze pokojowej
200 ml śmietany kwaśniej 18%
90 g cukru pudru lub więcej wg własnego smaku
2 łyżeczki cukru z wanilią
opcjonalnie:
sok z 1 cytryny

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem puder i cukrem z wanilią na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę i miksujemy na gęstą masę. Opcjonalnie dodajemy sok z cytryny do smaku. Gotową masę rozsmarowujemy na wystudzonej masie jabłkowej. Na wierzchu układamy herbatniki. Całość polewamy polewą czekoladową.

dodatkowo:
herbatniki na jedną warstwę
polewa czekoladowa

składniki na polewę:
120 g masła
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek śmietany kwaśnej
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wody, gorącej

wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Masło, cukier puder oraz kakao umieszczamy w rondelku i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masło się rozpuści i połączy z cukrem i kakao. Zestawiamy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy. Następnie stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę za każdym razem dokładnie mieszamy.


Inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami

(Visited 3 189 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here