ciasto puszek prosto z PRL-u

29195

składniki:
400 g mąki ziemniaczanej
60 g mąki pszennej
330 g cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej
60 ml oleju
6 jajek
2 łyżki octu 10%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cytrynowego

wykonanie:
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy na przemian dodając cukier i jajka. Do puszystej masy dodajemy olej, ekstrakt, wymieszane suche składniki oraz ocet i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy (tortownicy) z kominem. Pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50 min. Upieczone i wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową lub lukrem.

inspiracja z bardzo starego „Poradnika Domowego”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here