składniki na biszkopt kakaowy:
140 g mąki
35 g kakao
190 g cukru
7 jajek (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Gotowy przekrawamy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej ubiec dzień przed przekrojeniem.
składniki na krem budyniowy:
750 ml mleka
3 żółtka
3 kopiate łyżki mąki pszennej
3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
250 g masła w temperaturze pokojowej
wykonanie:
400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkami, mąką pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Wszystko cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia, przekładamy budyń do miseczki, przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia (do temperatury pokojowej). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.
składniki na wkładkę ryżowo kajmakową:
80-90 g ryżu preparowanego
1 puszka masy kajmakowej (dobrej jakości)
wykonanie:
Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową.
dodatkowo:
ok. 200 ml mocnego naparu z kawy
ok. 140 g orzeszków ziemnych (mogą byś solone jeśli lubimy połączenia słodko słone)
opcjonalnie dżem z czarnej porzeczki
złożenia ciasta:
pierwszy blat biszkopta – nasączenie- opcjonalnie dżem z czarnej porzeczki – krem budyniowy – wkładka kajmakowa z ryżem preparowanym – krem budyniowy – drugi blat biszkopta – nasączenie – krem budyniowy – posiekane orzeszki ziemne.