ciasto kisielowe o smaku cytrynowym

18121

składniki:
300 g mąki
3 kisiele cytrynowe (po ok. 38 g)
220 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek) w temperaturze pokojowej
100 g masła w temperaturze pokojowej
220 ml mleka w temperaturze pokojowej
15 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub skórka otarta z jednej cytryny

wykonanie:
Mąkę mieszamy z kisielem oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do masy maślanej dodajemy suche składniki, mleko oraz ekstrakt cytrynowy i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. NA końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki (keksówki, ok. 12×31 cm lub troszkę większej). Pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50-60 min. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy lukrem. Lukier robię na oko, trochę cukru pudru mieszam z wodą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here