składniki na biszkopt:
140 g mąki
35 g kakao
190 g cukru
7 jajek (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 40 min. w ok. 175 st. C. Upieczony biszkopt i wystudzony biszkopt przecinamy na dwa blaty.
składniki na krem:
750 ml mleka
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
40 -50 g kawy cappuccino o smaku czekoladowym
200 g masła
wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy budyń zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania wsypujemy kawę cappuccino.
dodatkowo:
1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
ok. 300 ml naparu kawy do nasączenia biszkoptów
ok.4-5 łyżki dżemu z czarnej pożeczki
składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
5 łyżek wody
3 łyżki cukru
2 kopiate łyżki kakao
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, gotujemy cały czas mieszając, aż polewa troszkę zgęstnieje.
złożenie ciasta:
Pierwszy blat biszkoptu delikatnie nasączamy,smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy 1/2 cz. kremu, układamy namaczane w kawie biszkopty. Następnie wykładamy pozostały krem, na którym kładziemy drugi blat biszkopta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Opcjonalnie dowolnie dekorujemy.