tort mimoza

2696

składniki na biszkopt:
(pieczemy 2 takie biszkopty)
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
75 g maki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. ciasto przekładamy do torownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy ok. 30 min. w ok. 170 ts. C. Upieczony biszkopt pozostawiamy w tortownicy do wystudzenia a następnie odcinamy nożykiem od krawędzi tortownicy. Z drugim biszkoptem postępujemy tak samo. Biszkopty najlepiej upiec dzień przed składaniem ciasta. Z każdego biszkopta ścinamy wierzchnią skórkę i przecinamy na dwa blaty (w sumie mamy 4 blaty). Jeden blat pozostawiamy w całości, drugi i trzeci troszkę pomniejszamy, aby powstała piramidka. Czwarty blat i pozostałości po ścinaniu poprzednich blatów kroimy w drobna kosteczkę.

składniki na krem budyniowo śmietankowy:
500 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki 30%
6 żółtek
60 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
150 g cukru kryształu
1 łyżeczka cukru z wanilią
dodatkowo:
250 ml śmietanki kremówki 30%

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy ze 100 ml śmietanki kremówki, cukrem z wanilią oraz cukrem kryształem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia o odstawiamy do wystudzenia. 250 ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno. Do wystudzonego budyniu stopniowo dodajemy ubitą śmietankę kremówkę i mieszamy szpatułką do połączenia się na jednolita masę.

składniki na nasączenie:
60 ml soku z cytryny
100 ml zimnej wody
1 łyżeczka cukru

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

wykonanie tortu:
Pierwszy blat biszkopta nasączamy, rozsmarowujemy 1/3 kremu, przykrywamy drugim troszkę mniejszym biszkoptem, który również nasączamy i wykładamy 1/3 część kremu. Przykrywamy trzecim, najmniejszym biszkoptem, który również nasączamy. Wierzch i krawędzie tortu pokrywamy pozostałym kremem, do którego przyklejamy kwadraciki biszkopta. Całość schładzamy, najlepiej przez noc. Przed podaniem tort możemy delikatnie oprószyć cukrem pudrem i dowolnie udekorować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here