ciasto łącki przekładaniec

5060

składniki na biszkopt kakaowy:
50 g mąki
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
22 g kakao
75 g cukru
1 i 1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok 170-175 st. C przez ok. 30-35 min.


składniki na ciasto orzechowe:
250 g orzechów włoskich grubo posiekanych
220 g cukru
1 łyżka miodu
5 białek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy miód, orzechy wymieszanie z mąką oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy. Przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 30 min.

składniki na warstwę śliwek:
ok. 500 g śliwek suszonych
alkohol (tyle aby pokrył śliwki)

wykonanie:
Śliwki umieszczamy w naczyniu. Zalewamy je alkoholem, przykrywamy naczynie i odstawiamy najlepiej na noc aby wchłonęły alkohol.

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
5 żółtek
150-200 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka z cukrem. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.

dodatkowo opcjonalnie:
herbatniki na warstwę kremu
ok.150 ml ponczu do nasączenia biszkopta i herbatników

składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
2 kopiate łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki wody

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając na gładką jednolitą masę.

złożenie ciasta:
Biszkopt nasączamy ponczem, rozsmarowujemy na nim cienką warstwę kremu. Układamy ciasto orzechowe i również rozsmarowujemy cienką warstwę kremu. Układamy nasączone śliwki, na których rozsmarowujemy pozostały krem. Na kremie opcjonalnie układamy maczane w ponczu herbatniki. Wierzch polewamy polewą czekoladową.

inspiracja z przepisu siostry Anastazji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here