składniki na spód sernika:
160 g herbatników
60 g masła
wykonanie:
Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Do herbatników dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotowym „ciastem” wykładamy dno foremki (tortownicy ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia).
składniki na masę serową:
700 g sera białego, 3x zmielonego
200 ml śmietanki kremówki
180 g cukru
3 jajka
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
wykonanie:
wszystkie składniki przekładamy na naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na spód ciasta. Pieczemy w ok. 160-170 st. C przez ok. 60-70 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach.
składniki na lemon curd:
1 cytryna
1 jajko
40-60 g cukru
40 g masła
wykonanie:
Cytrynę dokładnie myjemy. Ścieramy z niej żółtą skórkę i wyciskamy sok. Do rondelka wlewamy sok, dodajemy otartą skórkę, cukier oraz jajko i dokładnie mieszamy aby białko połączyło się ze składnikami. Następnie dodajemy masło. Całość wstawiamy na ogień i gotujemy cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony jeszcze trochę zgęstnieje. Gotowy lemon curd wykładam na sernik. Całość schładzamy w lodówce.