domowy lemon curd

1033

składniki:
2 cytryny
100 -120 g cukru
2 jajka
80 g masła

wykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy, przelewamy gorącą wodą. Z jednej ścieramy wierzchnią żółtą skórkę a z obydwu wyciskamy sok. Do rondelka o grubym dnie wlewamy sok z dwóch cytryn, dodajemy otartą skórkę z jednej cytryny, cukier oraz jajka i mieszamy aby białka jajek połączyły się ze składnikami. Następnie dodajemy masło i wstawiamy na ogień. Gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Gdy krem się wystudzi jeszcze bardziej zgęstnieje. Gotowy lemon curd możemy użyć do przekładania ciast i ciasteczek, tart, serników… Możemy również przełożyć do słoiczka, zakręcić i użyć w późniejszym terminie. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here