składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
20 g mąki ziemniaczanej
3-3,5 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
100 g masła, w temperaturze pokojowej
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia, wsypujemy cuchą galaretkę i mieszamy, aż połączy z budyniem. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem.
Dno foremki (ok.22x25cm, wyłożoną papierem do pieczenia) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy całą masę budyniową
dodatkowo:
herbatniki na dwie warstwy
1 galaretka cytrynowa + 300 ml gorącej wody
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia, gdy będzie lekko tężała wylewamy na krem budyniowy. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
składniki na krem biały:
400 g jogurtu greckiego
200 ml śmietanki kremówki 30 %
100 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
20 g żelatyny
3 łyżki gorącej wody
wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Jogurt miksujemy z cukrem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy ją do jogurtu i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny oraz przestudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się z masą. Gotową wykładamy na stężałą galaretkę. Wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników. Wierzch polewamy czekoladową polewą.
Kwasowość i słodycz w cieście to połączenie idealne!
ciacho idealne do popołudniowej kawki 😉