sernik z mlekiem w proszku

    855
    [Głosów:3    Średnia:5/5]

    składniki:
    1000 g sera zmielonego
    6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
    230 g cukru
    180 ml oleju
    375 ml mleka, świeżego
    2 budynie waniliowe
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    180 g mleka w proszku
    dodatkowo:
    herbatniki na spód sernika
    cukier puder do oprószenia

    wykonanie:
    Foremkę (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) wykładamy herbatnikami. Żółtka miksujemy z 1/2 cz. cukru oraz cukrem z wanilią. Dodajemy ser, świeże mleko, budyń oraz olej i miksujemy tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka stopniowo dodając pozostały cukier. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na herbatniki. Pieczemy w 170-180 st. C, przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

    Sernik podczas pieczenia rośnie a następnie opada. Jest delikatny, puszysty… pyszny 🙂

    (Visited 727 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here