składniki:
1000 g sera zmielonego
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
230 g cukru
180 ml oleju
375 ml mleka, świeżego
2 budynie waniliowe
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
180 g mleka w proszku
dodatkowo:
herbatniki na spód sernika
cukier puder do oprószenia
wykonanie:
Foremkę (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) wykładamy herbatnikami. Żółtka miksujemy z 1/2 cz. cukru oraz cukrem z wanilią. Dodajemy ser, świeże mleko, budyń oraz olej i miksujemy tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka stopniowo dodając pozostały cukier. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na herbatniki. Pieczemy w 170-180 st. C, przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Sernik podczas pieczenia rośnie a następnie opada. Jest delikatny, puszysty… pyszny 🙂