pączki z lemon curd

2611

składniki:
500 g mąki
250 ml mleka, letniego
30 g drożdży
60 g cukru
2 jajka
70 g masła
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki spirytusu

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól, spirytus i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60-90min.) Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy prostokąt i wycinamy np. szklanką krążki. Odkładamy na oprószoną mąkę stolnicę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 20-30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone układamy na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Pozostawiamy do wystudzenia a następnie nadziewamy i polewamy lukrem.


składniki na lemon curd:
80 ml soku z cytryny
75 g cukru
2 żółtka
50 g masła
15 g mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Żółtko dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem oraz mąką. Dodajemy masło. Wstawiamy na mały ognień i gotujemy cały czas mieszając aby się lemon curd nie przypalił. Trzymamy na ogniu aż zgęstnieje (najlepiej gotować w kąpieli wodnej choć dłużej to trwa). Odstawiamy do wystudzenia i nadziewamy.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here