składniki:
500 g mąki
200 ml mleka, letniego
25 g drożdży, świeżych
50 g cukru
80 g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
1 szczypta soli
2/3 kieliszka rumu
dodatkowo:
smalec lub olej do smażenia
lukier
dżem
wykonanie:
W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z cukrem, letnimi mlekiem oraz 100 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Gry rozczyn podrośnie dodajemy jajka, pozostałą mąkę, sól oraz rum i mieszamy. Dodajemy miękkie masło i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość, ok. 60-90 min.). Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i chwilkę wyrabiamy. Następnie dzielimy na ok. 17-20 części, formujemy kulki i spłaszczamy. Środek spłaszczonej kulki dociskamy kieliszkiem, robimy 8 nacięć. Każdą końcówkę ściskamy tworząc płatek pączkowego kwiatka. Uformowane pączkowe kwiatki odstawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia. Gotowe smażymy partiami na rozgrzanym do ok. 170-175 st. C smalcu lub oleju. Smażymy z każdej strony po ok. 2,5-3 min. Usmażone pączkowe kwiatki układamy na talerzach wyłożonych ręcznikiem papierowym. Wystudzone smarujemy lukrem a na środku każdego kwiatkowego pączka nakładamy dżem wiśniowy lub dowolnie inne nadzienie.