ciasto a la cappuccino

3829

składniki na biszkopt:
120 g mąki pszennej
60 g mai ziemniaczanej
200 g cukru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 40 – 45 min. w ok 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty.

składniki na krem z serka homogenizowanego i kawy:
450 g serka homogenizowanego, użyłam waniliowego, w temperaturze pokojowej
150 g cukru
200 g mleka w proszku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach
10 g żelatyny
50 ml gorącej wody
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło miksujemy z cukrem oraz kawą. Dodajemy mleko w proszku, serek homogenizowany i miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

dodatkowo:
okrągłe biszkopty
200 ml mocnego naparu kawy
opcjonalnie: likier kawowy do smaku

składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
2 kopiate łyżki kakao
3 łyżki cukru
5 łyżek wody

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka. Wstawiamy na ognień, cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i polewa troszkę zgęstnieje.

złożenie ciasta:
biszkopt – 1/2 część kremu – biszkopty maczane w naparze kawowym – pozostała część kremu – biszkopt – polewa czekoladowa – opcjonalnie posypka cukrowa


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here