składniki:
500 g mąki
250 ml letniego mleka
75 g cukru
75 g drożdży
4 żółtka
2 i 1/2 łyżki oleju
2/3 kieliszka spirytusu
1 szczypta soli
dodatkowo:
1000 g tłuszczu (smalcu lub oleju)
marmolada do nadziania
cukier puder do oprószenia
FILM KROK PO KROKU JAK PRZYGOTOWAĆ PĄCZKI
wykonanie:
W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z 1 łyżką cukru (ok. 20 g), 125 ml letniego mleka oraz 2 łyżkami mąki (ok. 50g) i odstawiamy do podrośnięcia. Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do podrośniętego rozczynu dodajemy puszystą masę jajeczną, przesianą mąkę, sól, pozostałe mleko, olej, spirytus i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby odpowietrzyć. Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilkę zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy lub formujemy dłońmi na grubość ok 1,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min. Partiami smażymy na głębokim tłuszczu (170-175 st. C). Wykładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Nadziewamy marmoladą i oprószamy cukrem pudrem.