ciasto a la ptasie mleczko na biszkopcie

4435

składniki na biszkopt:
65 g mąki
15 g kakao
110 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki oleju

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki (ok.22×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 25-30 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

składniki na masę a la ptasie mleczko:
500 ml śmietanki kremówki
250 ml gorącej wody
2 galaretki o smaku wiśniowym
opcjonalnie:
2 łyżeczki cukru pudru

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki wlewamy galaretkę i mieszamy. Od razu wykładamy na biszkopt, wyrównujemy.

składniki na polewę:
60 g masła
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżki kakao
1/2 łyżki żelatyny
1 łyżka gorącej wody
2 i 1/2 łyżki śmietany 18%

wykonanie:
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Masło, cukier puder i kakao przekładamy do rondelka. Wstawiamy na ogień i mieszamy, aż składniki się połączą. Zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo śmietanę i mieszamy na gładką, jednolitą masę. Gotową polewą polewamy wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Kroimy ostrym, mokrym nożem.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here